fbpx
Category Resurse

”Vor veni roboții și ne vor lua joburile și AI o să controleze lumea”. Am auzit asta deja de mai multe ori decât era cazul. Una dintre cele mai frecvente discuții legate de viitor este ca roboții vor înlocui munca oamenilor. Până în 2022, 42% din totalul sarcinilor actuale vor fi realizate de roboţi. În prezent, acest procent este de 29%, urmând ca în 3-4 ani peste 75 de milioane de locuri de muncă să dispară. Ca urmare a acestei noi revoluții tehnologice, ”roboții” vor genera însă 133 de milioane de noi joburi, conform World Economic Forum. Evident însă că mulți vor avea de suferit în lipsa capacității de adaptare la noile realități tehnologice și noi modele de business, dar mai ales din cauza timpului prea scurt rămas pentru reskilling.

Viitorul nu vine deodată și cu siguranță nu vine peste tot în același timp. Evoluțiile în inteligență artificială, automatizare, big data sau cele mai puțin tehnologice ca trenduri de îmbătrânire a populației au însă efecte semnificative asupra meseriilor și activității umane în viitor. Roboții nu vin și ne iau toate joburile, dar cu siguranță multe din joburile clasice sunt în pericol de transformări semnificative pe perioada următoarelor decade.

Activitățile ce implică acțiuni repetitive vor dispărea din ce în ce mai rapid: de la contracte, onboarding sau plăți în HR, procesare de cheltuieli administrative, management de inventar sau de procese logistice. Mai jos câteva dintre joburile ce vor fi semnificativ transformate sau vor dispărea în următoarea decadă atât în state dezvoltate tehnologic, cât și în curs de dezvoltare.

 1. Agenți de turism
 2. Asistenți administrativi
 3. Asistenți avocați
 4. Casieri
 5. Contabili
 6. Lucrători agricoli
 7. Lucrători fast-food
 8. Lucrători în construcții (unele specializări)
 9. Lucrători în manufactură
 10. Muncitori în construcții
 11. Ofițeri de împrumut
 12. Operatori mașini cusut
 13. Operatori printare
 14. Piloți militari
 15. Poștași și lucrători poștali
 16. Șoferi de transport
 17. Traderi de bursă

Cum arată însă câteva din joburile viitorului apropiat și puțin mai îndepărtat? Fie că vorbim despre joburi ce țin de tehnologia informației, inginerie medicală sau interacțiune umană, din ce în ce mai multe din joburile viitorului sunt strâns legate de tehnologii ca AI, machine learning sau viața în spațiul digital. Mai jos 30 din joburile ce vor domina viitorul muncii în următoarele decade.

 1. Analist Securitate cibernetică
 2. Antreprenor în economie circulară
 3. Asistent de sănătate
 4. Blockchain Developer
 5. Consilier în Detoxifiere Digitală
 6. Designer avatari robotici
 7. Designer cyborgs
 8. Designer de member bionice
 9. Developer VR și AR
 10. Ghid turism spatial
 11. Inginer biomedical
 12. Inginer de biologie sintetică
 13. Inginer de control al vremii
 14. Inginer de nanotehnologie
 15. Inginer deșeuri
 16. Inginer genetic
 17. Inginer sănătate la distanță
 18. Manager de servicii de sănătate
 19. Manager pentru viața digital
 20. Service roboți personali
 21. Software Developer
 22. Specialist AI
 23. Specialist Controlul Emoțiilor
 24. Specialist implanturi creier
 25. Specialist în agricultură urbană
 26. Specialist transfer al minții
 27. Technician Printare 3D și 4D
 28. Tehnician de energie eoliană
 29. Tehnician de energie solară
 30. Tehnician în clădiri smart

Liste agregate din rapoarte și studii ale: World Economic Forum – Future of Jobs Report 2018,  Skills Forecast 2030, European Center for the Development of Vocational Training, Global Talent Trends Report, LinkedIn; Workforce of the Future, PWC; Jobs lost, jobs gained: Workforce transitions in a time of automation, McKinsey; Future of Work, Deloitte sau Bureau of Labor Statistics of the US, și opinii personale ale autorului.

Ce abilități ar trebui să dobândească copiii din generațiile curente și cele viitoare pentru a se putea adapta viitorului? Din păcate, multe dintre abilitățile de mai jos nu pot fi învățate prin activitățile adesea teoretice ale sistemelor curente de educație publică. În lipsa unor politici publice în educație, digitalizarea sistemelor publice și investiții în tehnologii care să privească spre viitor, șansele ca o economie ca cea a României să fie competitivă în viitor sunt minime. Mai jos 15 dintre abilitățile importante pentru fiecare dintre noi, dar în special pentru generațiile mai tinere.

 1. Abilități în tehnologii noi
 2. Ascultare activă
 3. Adaptabilitate
 4. Autodisciplină
 5. Autonomie în învățare
 6. Capacitate de colaborare virtuală
 7. Comunicare interpersonală și lucru în echipă
 8. Creativitate
 9. Empatie
 10. Flexibilitate cognitivă
 11. Gândire critică și rezolvarea problemelor complexe
 12. Inteligență culturală și de diversitate
 13. Inteligență emoțională
 14. Leadership colaborativ și inițiativă
 15. Rezolvarea problemelor complexe

///

Ciprian Stănescu este Futurist și fondator al conferințelor Innovations for Tomorrow și FutureTalks. Este Managing Partner al Social Innovation Solutions - organizație ce oferă consultanță pentru ONG-uri și corporații în impact social, trenduri de viitor și inovație dar și programe educaționale și competiții de business pentru tineri: Social Impact Award și Future Makers.

3 Trackbacks:

Comments are closed.